Prorektor diskuterade samverkan med statssekreterare

Vad betyder samverkan mellan lärosäten och andra sektorer i samhället och vilken nytta kan komma ur detta i praktiken? Det var frågeställningen när Malmö högskolas prorektor Cecilia Christersson bjöds in till Sveriges universitets- och högskoleförbund för att diskutera med regeringen, Riksteatern, Försvarsmakten, LKAB, kommunsektorn samt andra rektorer.

christersson-lonn-almedalen
Prorektor Cecilia Christersson deltog i Sveriges universitets- och högskoleförbunds seminarium om samverkan tillsammans med bland andra Anders Lönn (S), statssekreterare i Utbildningsdepartementet. Foto: Evelina Lindén

Värmeböljan hade nått Gotland med besked när prorektor på onsdageftermiddagen skulle möta statssekreterare Anders Lönn (S) och ett antal andra aktörer för att diskutera vilken innebörd och praktisk betydelse samverkan mellan akademi och övriga samhället har.

– Vad är vi till för? Jo, akademin vet hur man gör forskning och utbildning. Om vi börjar i studentperspektivet kan vi konstatera att kvalitet är så mycket mer än bara ämneskunskap: att vi behöver förmedla förmågan att bidra i ett föränderligt samhälle, att kunna kompetensväxla ett antal gånger under sitt arbetsliv, sa Cecilia Christersson.

– Vi behöver också vara noga med att inkludera mångfaldsperspektivet och att låta vår samverkan omfatta även humaniora. I vårt kvalitetsarbete ska vi ständigt följa upp, utvärdera och beforska. Tillsammans med övriga aktörer kan vi ta ett gemensamt ansvar, menade Cecilia Christersson och nämnde också SamSäk, det projekt som Malmö högskola tillsammans med ett antal andra lärosäten driver. Vinnova är finansiär och projektet Samverkanssäkrade utbildningsprogram jobbar för att samarbeten med andra aktörer i samhället ska bli en integrerad del i framtidens utbildningsprogram på ett systematiskt och hållbart vis och därigenom stärka programmens kvalitet och relevans.

Medverkande i seminariet gjorde statssekreterare Anders Lönn (S) från Utbildningsdepartementet, Cecilia Christersson, prorektor Malmö högskola, Margareta Norell Bergendahl, vicerektor KTH, Monica Bellgran, forskningsdirektör LKAB, Mia Jungefors, HR-strateg Försvarsmakten, Jimmy Jansson, kommunalråd Eskilstuna samt Magnus Aspegren, VD, Riksteatern.

Text: Evelina Lindén. Artikeln publicerades ursprungligen på mah.se.